Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

Ve beklenen açıklama geldi! Destekleme ödemeleri başladı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonrasında ilçe ilçe belirlenen çiftçilere destekleme ödemeleri hesaplarına yatırılmaya başlandı. Buna göre, 2024 üretim yılı hububat, baklagil ve dane mısır desteği kapsamında; Alpu …

Norveç ticaret fazlasında sürpriz daralma

Norveç’in 2025 yılı Mayıs ayında verdiği dış ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.2 milyar Norveç kronu azalarak 46.1 milyar krona geriledi. Norveç İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, ihracat yıllık bazda yüzde 7.4 …

2024 yılında elektriğin %10.5’i rüzgârdan

Türkiye’nin rüzgâr enerjisi (RES) kurulu gücü, mayıs sonu itibarıyla 13 bin 391 MW’a ulaşırken, rüzgârdan elektrik üretimi 2024 sonunda 36 bin 627 GWh’a çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “2024 yılında toplam elektrik üretimimizin yüzde 10.5’ini RES’lerden karşıladık” dedi.

Emtia piyasalarında jeopolitik riskler öne çıktı

Emtia piyasalarında jeopolitik riskler öne çıktı

Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri: Kaç puanlık düşüş bekleniyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaklaşan Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde piyasalarda önemli bir adım attı. Faizlerde yumuşak bir geçiş sinyali veren bu hamle ekonomik dengelerde hareketlilik yaratabilir. Uzmanlar gelişmeleri yakından takip ediyor.

Gözler TCMB’de: Faiz indirimi için zemin mi hazırlanıyor?

TCMB’nin fonlama yapısındaki değişiklik ve gecelik faizlerdeki düşüş, faiz indirimi beklentisini kuvvetlendirdi. Piyasalar repo ihalelerini ve 19 Haziran’daki faiz kararını yakından izliyor. İşte TCMB’nin indirime gideceğine yönelik verdiği sinyaller…