Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

TİKA ve ATUDER, Tacikistan’da Sağlık Çalışanlarına Eğitim Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliğiyle Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen programla ülkedeki sağlık çalışanlarının bilgi ve müdahale yetkinliğinin arttırılması hedeflendi. Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık Alanında Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen programda konuşan ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, eğitimin teorik sunumlarla başladığını ve uygulamalı derslerle desteklendiğini belirtti. Katılımcılar, kalp ve akciğer odaklı ultrason tekniklerini mankenler üzerinde ve deneyimli uzmanlar eşliğinde doğrudan hasta başında öğrenme fırsatı buldu.

Eğitim programı sırasında bir protokol imzalandığını açıklayan Cander, Tacik asistan doktorlara Türkiye’de eğitim alma olanağı tanınacağını söyledi. Tacikistan’da gerçekleşen eğitimin ülkede düzenlenen ilk kapsamlı uluslararası çalışma olduğunu vurgulayan Cander, “Bu eğitim, sadece Tacikistan’ın sağlık altyapısına teknik bir katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye ve Tacikistan arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturuyor” dedi.

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.