İstanbul Portföy Baş Ekonomisti Berk Dinçtürk, küresel ekonomiye dair yaptığı değerlendirmede, “ABD seçimlerinden ötürü, truva atı Japonya olacaktır. Bu krizin yönetmeni ABD; başrolde ise Japonya Merkez Bankası olacak. ABD sonraki krizin sorumlusu görünmemek İçin Japonya’yı öne sürecektir” dedi.
“ABD seçimlerinden ötürü truva atı Japonya olacaktır”
İstanbul Portföy Baş Ekonomisti Berk Dinçtürk, BloombergHT’de Akıllı Para programına konuk oldu. Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Dinçtürk, “Japonya’nın küresel bazda 20 trilyon dolar değerinde carry-trade pozisyonu var. Finansal piyasalarda tsunaminin merkez üssü Japonya. Enerji ve gıdada yüzde 80 dışa bağımlı olan Japonya, enflasyondan dolayı faiz artırmak zorunda kalacak ve bu carry-trade pozisyonlarını da etkileyecek. ABD seçimlerinden ötürü, truva atı Japonya olacaktır. Bu krizin yönetmeni ABD; başrolde ise Japonya Merkez Bankası olacak. ABD oyunun kurallarını değiştirdi, küresel düşük enflasyon görüyorduk, sebepleri: globalizasyon, ucuz enerji, ucuz işgücü. Ticaret savaşları globalizasyonu, Ortadoğu gerginlikleri ve Ukrayna-Rusya savaşı yüzünden enerji ucuzluğunu, iş gücü maliyetinin artması iş gücü ucuzluğunu ortadan kaldırdı” dedi.
“Çin’in özel sektör borcu büyümesinin 2 katı civarında”
Yıllardır ABD’nin dolar basarak borç tabanlı büyüme modeli benimsediğini söyleyen Dinçtürk, “Tahvil satarak, dünyadan ürünleri ithal ederek bu model tamamlanıyordu. Çin gibi ülkeler, doları ticaretten çıkarmak için BRICS üzerinden işlemler gerçekleşti. yüzde 80 rezerv olarak bulunan doların payı yüzde 46’ya geriledi. O dolarlar yüksek borçla ABD ekonomisine dönmesine sebebiyet verir, deflasyona sebep olur ve ekonomiyi baskılar. Hamilton politikalarına geri dönen ABD, artık sanayisini içeriye taşıyor. Bu savaşlar ve durumlar, Çin’i olumsuz etkiliyor. Özel sektör borçları deflasyonist, hükümet borcu enflasyonist etki yaratır. Çin’in özel sektör borcu, büyümesinin 2 katı civarında” diye konuştu.
“Enerjide ve gıdada yanlış politikalar uyguladığı müddetçe Avrupa kaybedecektir”
Çin konut almayı kolaylaştırdığını ve enerji dönüşümleriyle dışa bağımlılığı azaltmaya çalıştığını dile getiren Dinçtürk, şunları söyledi:
Merkez bankaları faiz artırımında havlu atmaya başlayınca, Çin rahatlayacaktır. Dolar/yuan paritesinde 8+ olduğunda, Çin’de fırsatlar daha belirgin olacaktır. Çin’le ilgili riskler bence hala kalıcı. Çin yeni ortaklar/pazarlar bulmaya çalışıyor. Jeopolitik arenada, masada değilsen menüde olursunuz. Avrupa’nın temel problemi iyi bir lider çıkaramaması ve verimli politika çıkaramaması. Enerjide ve gıdada yanlış politikalar uyguladığı müddetçe Avrupa kaybedecektir. Avrupa’da imalat ve büyüme verileri dip yapmaya başladı. Üstüne Avrupa Haziran ayında faiz indirimlerine başlayacak. Yukarı yönlü bir rahatlama görülebilir. Bu sene sonuna kadar AB ekonomisi/borsası iyi performans gösterebilir.”
“Borsada fırsatlar var”
Türkiye’ye dair de değerlendirmelerde bulunan Dinçtürk, “Kurda kalıcı düşüş için erken ama borsada fırsatlar var. 1 koyup 3-4 aldığımız dönemden ziyade farklı bir dönem var. Telekomünikasyon sektörü, bazı holding şirketleri, enerji ve gıda sektörlerinde dağılım yapılabilir” dedi.