İki Ülke Anlaştı, Mahkumlar Takas Edildi

İsveç, 1988’deki toplu idamlarla suçlanan İranlı Hamid Nuri’yi serbest bıraktı


İsveç, İran’daki toplu idamlardaki rolünden dolayı müebbet hapis cezası verdiği Hamid Nuri’yi serbest bıraktı. İran da karşılık olarak İsveçli bir diplomat ile İran-İsveç çifte vatandaşı bir kişiyi serbest bıraktı.

İsveç ile İran takas anlaşmasına girdi. İran’da İsveçli diplomat serbest bırakıldı. Karşılığında da İran İslam Cumhuriyeti’nde 1988 yılında gerçekleştirilen toplu idamlar nedeniyle İsveç tarafından insanlığa karşı suçlardan mahkum edilen Hamid Nuri serbest bırakıldı.

İran’la İsveç arasında gerçekleşen mahkumların takası mayıs ayında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın girişimleri sonucu gerçekleşti.

İsveç Başbakanı, diplomat ve Avrupa Birliği (AB) çalışanı Johan Floderus ve İsveç-İran çifte vatandaşı Saeed Azizi’nin serbest bırakıldığını sosyal medyadan duyurdu. Başbakan “Şu anda uçakla İsveç’e dönüyorlar ve yakında aileleriyle bir araya gelecekler” paylaşımını yaptı.

İran İnsan Hakları Yüksek Konseyi Başkanı Kazım Garibabadi ise X’te yaptığı paylaşımda “2019’dan beri İsveç’te yasadışı olarak tutuklu bulunan Hamid Nuri özgür ve birkaç saat içinde ülkeye dönecek” ifadelerine yer verdi.

Hamid Nuri, “ölüm mangasının” toplu idamlarındaki rolünden ömür boyu hapis cezası almıştı. 2019’da İsveç’in başkenti Stockholm’de havalimanında tutuklanan ve Stockholm mahkemesince 1988 yılında İran’da beş binden fazla siyasi mahkumun toplu infazlarındaki rolünden dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Nuri’nin İran’ın Karaj kenti dışındaki Gohardasht cezaevinde savcı vekili olduğu tespit edilmişti.

NE OLMUŞTU?

İran’da 1979 İslam Devriminin ardından İran-Irak Savaşı başlamıştı. Bu sırada Irak saflarında yer aldıkları gerekçesiyle “Halkın Mücahitleri” örgütünün cezaevinde bulunan üyeleri hakkında toplu idam kararı verilmişti.

İran’ın mayıs ayında helikopter kazasında ölen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de aralarında olduğu “ölüm mangası” adı verilen 4 kişilik yargı heyetinin verdiği idam kararında, Halkın Mücahitleri ile çeşitli sol ve komünist örgütlere üye olduğu iddia edilen 5 bine yakın kişinin infaz edildiği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x