5 Şubat 2025

Konya Kültür Haberleri – Güncel ve Doğru Bilgi Kaynağı

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin dünyasında güncel ve doğru haberlerle Konya’nın kültürel nabzını tutuyoruz!

İnkaların gizli tünel ağı bulundu

Yüzyıllar süren spekülasyonların ardından Peru'daki arkeologlar, İnkalar tarafından inşa edildiği düşünülen bir yeraltı tünel ağının varlığını doğruladı.

Peru’da İnkaların İnşa Ettiği Yeraltı Tünelleri Keşfedildi

Peru’daki arkeologlar, yüzyıllardır süren spekülasyonların ardından Machu Picchu yakınlarındaki tarihi Cusco kentinde İnkalar tarafından inşa edildiği düşünülen bir yeraltı tünel ağı buldu.

Peru Arkeologlar Birliği’ne göre, Quechua dilinde “labirent” anlamına gelen “chincana” isimli tünel ağı, Güneş Tapınağı’nı Sacsayhuaman kalesine bağlıyor.

Arkeologlar Jorge Calero ve Mildred Fernandez, tünellerin üç farklı kolundan oluştuğunu ve her kolunun farklı bölgelere uzandığını açıkladı. Tünellerin en derin noktasının ise yaklaşık 2,5 metre derinlikte olduğu belirtiliyor.

  1. İspanyol bir rahibin 1594 yılında yazdığı kayıtlarda, ana tünelin tapınaktan başlayıp Cusco Katedrali’nin arkasındaki piskoposun evinin altından geçerek Sacsahuaman kalesinde sonlandığı ifade ediliyor.

Tünellerin yerini tespit etmek için ses testi ve radar kullanan araştırmacılar, taştan yapılmış ve oyma kirişlerle çatılmış duvarların, sokakların 1,4 ila 2,5 metre altında olduğunu belirledi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cusco, yılda milyonlarca turisti ağırlayan İnka İmparatorluğu’nun eski başkenti ve ziyaretçileri genellikle Machu Picchu’ya gitmeden önce burada konaklıyor.

Cusco, İnka yönetimi altında dini ve idari işlevlere sahip karmaşık bir kent merkezi haline geldi. Şehrin mimari ve kültürel mirasıyla çevrili olan bölgeleri tarım, zanaat ve sanayi için ayrılmıştı.

İspanyolların 16. yüzyılda şehri fethetmesinden sonra, Cusco’nun İnka imparatorluk şehir yapısı korundu ve üzerine tapınaklar, manastırlar ve malikaneler inşa edildi.

İnka medeniyetinin gelişmiş doğasını vurgulayan tünellerin keşfi, şehir genelinde bir iletişim sistemi olarak kullanıldığı düşünülen İnka medeniyetinin detaylarını gün yüzüne çıkarıyor.